Mallorca lui George Sand – descriere Valdemossa

Valdemossa MallorcaO iarna in Mallorca? Ce poate fi mai romantic? Ce poate fi mai romantic decat evadarea din mijlocul unei ierni a Europei de Nord cu iubitul tau, un compozitor celebru, cautand consolarea in muntii, viile si livezile de citrice ale unei dintre cele mai frumoase insule din Marea Mediterana.
Celebra scriitoare franceza George Sand , pe numele sau adevarat Aurore Dudevant si iubitul ei, Frederick Chopin ( un adevarat poet al pianului) împreună cu copiii din prima căsătorie, Maurice și Solange, au debarcat in Mallorca in luna noiembrie a anului 1838 in speranta ca aici, climatul cald l-ar putea vindeca pe Chopin de tuberculoza. Acest moment din viata lui Chopin este foarte important. Atunci cand Liszt i-a facut cunostiinta cu George Sand, Chopin avea douzeci si sase de ani, iar ea treizeci si doi, fiind deja cunoscuta, faimoasa si prin spiritul ei independent si dispretul fata de proprietate. George Sand era o femeie scunda, cam bondoaca, foarte inteligenta , care reusea sa capteze intotdeauna interesul celor din jur. Un timp a purtat haine barbatesti, a fumat trabucuri si a avut mai multi amanti.  Dupa numeroase incercari in Palma, cei doi indragostiti au gasit un adapost intr-o manastire din satul ascuns printre dealurile majorcheze, Valdemossa. Manastirea din Valdemossa a facut un mic muzeu din camerele in care George Sand, copii si Frederick Chopin au locuit acolo in timpul iernii. Din pacate, iarna petrecuta in Mallorca de George Sand este descrisa in culori sumbre: rautati puse la cale de catre localnici, ploi reci, torenti de apa care se revarsa peste santurile astupate, mlastini, garduri vii.
Am vizitat Mallorca acum aproximativ un an si pot spune ca insula este de o perfectiune uluitoare, un farmec arhitecural unic si vederi unice. Am vizitat Valdemossa, satul care i-a avut ca oaspeti pe cei doi mari titani ai culturii noastre europene. Am fost uluit de frumusetea si arhitectura maura a cladirilor pastrata intacta de secole. In spatele celebrei manastiri, o straduta plina de cafenele, magazine si terase, un excelent loc pentru a-ti trage sufletul langa o bere rece dupa doua ore de mers pe jos in cautarea celor mai atragatoare locuri ale nu mai putin celebru sat majorchez.

Mallorca: turism, cluburi de noapte si plaje

Atractii in MallorcaLasand in urma istoria sa, Mallorca ramane cea mai atractiva destinatie de vacanta din Marea Mediterana. Lasati leneveala petrecuta pe plaja si alegeti o excursie de-o zi pe Serra Tramuntana, unde la inaltimea de 1446 de metri veti descoperi peisaje ireal de frumoase ce se cufunda intr-un mod accidental pana in coastele si golfurile marii.
Nu ati ajuns in capitala insulei, Palma cu vestita catedrala ? Atunci prelungiti-va sejurul vostru in Mallorca si cunoasteti splendoarea unui oras aflat sub asediul unei animatii nocturne continue.
Cea mai buna plaja? Greu de spus , pentru ca toate au frumusetea lor.
" Sunt in Palma, scria Chopin in noiembrie 1838. cedru, aloe, portocale ,livezi de lamai, smochini si rodii; arbori care nu vor creste niciodata in gradina mea din Paris. Cerul este turcoaz, continua marele compozitor, un albstru infinit. Soarele straluceste toata ziua, iar oamenii sunt imbracati ca in timpul verii, pentru ca aici este cald".
Cu toate incovenientele de pe insula , cei doi si-au gasit inspiratia, George Sand , de a scria una dintre cele mai controversate sale romane, iar Chopin, a compus pana si cu ajutorul unui pian spaniol vechi, reusind sa finalizeze cele doauzeci si patru de preludii magistrale ale sale ce cuprind Op.28, o mare parte dintre acestea refectand starea sa de melancolie din timpul acelei ierni.
In memoriile ei, “Histoire de ma Vie”, Sand a descris intr-un mod poetic , sublim in acelasi timp, compozotia ca fiind : plina de picaturile de ploaie care rasunau pe dalele sonore ale manastirii, trnsformate in imaginatia sa si muzica lui in lacrimi care deseneaza pe cer inima lui indurerata. Frumos, nu?!
Este interesant sa descoperiti in timpul micului vostru sejur in Mallorca, vechea manastire de 500 de ani ce a alimentat fiorul tristetii paralizante ca o iarna avansata in sufletul lui Sand, astfel incat ea a scris atat de trist "Iarna in Mallorca". Iarna in Mallorca este de fapt o metafora ce exprima tristetea din sufletul unui mare artist. Fortati de catre localnici sa parasesaca insula, lacrimile lor s-au transformat in picaturi de ploaie, intr-un contrast greu de imaginat in care frmusetea insulei era sfidata de conventiile unei societati cu idei si conceptii invechite .
George Sand si Chopin , doua dintre " stelele" acestui univers au lasat semne in Mallorca si Valdemossa, un sat plin de culoare situat la poalele Muntilor Tramuntana, la aproximativ 20 de kilometri de Palma. Astazi. Manastirea Royal din Valdemossa este deschisa vizitatorilor, dar si celulele ocupate in acel fatidic an de catre celebru cuplu. Sper ca aceasta scurta descriere Valdemossa v-a pus pe ganduri si veti lua in calcul o vacanta in Mallorca daca nu ati facut-o pana acum deoarece Mallorca merita a fi explorata! Este o insula a frumusetii, este o insula plina de istorie si cultura contemporana.
Relatia din Chopin si George Sand nu a durat pana in 1847, insa "Picaturi de ploaie" , interpretarea muzicala a ploii care cadea fara incetare peste vila in care locuiau cei doi amanti produce fiori si acum ori de cate ori o asculti.

No Comments Yet.

Leave a comment