Dupa aproape doi ani, trebuie sa recunosc ca invitatia de a vizita la inceputul lunii iunie, Mallorca, am primit-o cu retinere. Abia sosit acasa, dupa o lunga si obositoare calatorie de peste ocean , cu turbulente si toate condimentele unui zbor plin de peripetii, mi se cam luase gandul de a zbura din nou, si cat mai curand, in special in Mallorca.
Iata-ma din nou zburand asadar , la inceputul lui Iunie, de data asta peste Adriatica si Mediterana, cu destinatia Mallorca Daca nici in mine nu mai am incredere, atunci in cine ?! . Adevarul este, ca imi doream demult, dupa ce citisem pe nerasuflate "Iarna in Mallorca", o turbulenta povestire de dragoste petrecuta in anul 1838 , scrisa in stilu-i caracteristic de George Sand, sa descoper Mallorca, sa explorez satul si manastirea unde cei doi sacri artisti au trait cea mai frumoasa poveste de dragoste. Ea, o femeie nu foarte frumoasa, el un celebru muzician bolnav.
Trebuie sa recunosc ca, pana sa citesc romanul " Winter in Mallorca " , credeam ca George Sand este barbat! Nu stiu de unde acesata idee ? ! Dupa aceea, vizitand, locul unde se desfasurase intreaga actiune a romanului, aveam sa aflu ca George Sand a fost, de fapt Amandine Lucille Aurore Dupine de Francneil- viitoarea baroana Dudevant. George Sand a fost, de fapt un pseudonimul care o ajuta sa scrie primul roman " Rose et Balnche, ou la Comedienne et la Religiuese".
Dupa multe aventuri amoroase, desi , George Sand nu era o femeie fermecatoare, prin intermediul muzicianului Franz List, il cunoaste pe Chopin, a caror poveste incepe in anul 1838. Iarna urmatoare o petrec impreuna in Mallorca, intro manastire a unui sat de munte.
Zborul spre Mallorca
Zborul a durat aproximativ trei ore, fara niciun incident major, in afara celui, in care o tanara stewardessa imi varsa din greseala vinul rosu pe blugii, abia cumparati dintr-un magazin de mana a doua. Trecand peste acest incident, condimentat cu scuzele de rigoare si servetele alunecand peste pata lasata de vinul rosul, ma trezesc aterizand in micutul aeroport din Palma.
Cazare in Mallorca
Ma trezesc intr-un autocar, unde aveam sa aflu ca timp de doua nopti aveam sa ni le petrecem intr-unul dintre hotelurile lantului Iberostar, mai precis in cel situat in Santa Ponsa . Nu citisem nimic despre Santa Ponsa.
Situata la aproximativ 20 de km vest de capitala Palma, Santa Ponsa este una dintre cele mai populare statiuni de vacanta din Mallorca.
Seara , am iesit pe stradutele din Santa Ponsa , uimit fiind, nu doar pentru ca era seara, de padurile de pin ce inconjoara statiunea. Tarziu, in noapte, chiar am avut curiozitatea cat de calda este apa Mediteranei. Am testat-o. Apa, desigur ? Neasteptat de calda, va rog sa ma credeti, dupa cateva de pahare de sangria, pregatita de o iscusita chinezoaica de la o terasa de pe strada principala.
Descult, cu picioarele murdare de nisip , ma retrag usor spre “iberostarul” meu, incercand sa inteleg aceasta lume, pe care, candva au iubit-o George Sand si Chopin.
Valurile venite dinspre mare continua sa se faca auzite prin geamul intredeschis al balconului, deasupra lor plutind acordurile pline de farmec si romantism ale unor melodii “oldies but goldies” venite dinspre larg, acolo unde viata se derula la cote inalte pe cateva yahturi particulare. Golful era plin de asemenea vase de vacanta, unde bogatasii lumii se relaxeaza la lumina lunii in sunetul muzicii anilor '80.
Intr-un tarziu, spre dimineata incerc sa adorm , cu gandul la viata de pe insula, care nu piere niciodata. Daca o iarna in Mallorca, descrisa de catre George Sand poate fi atat de romantica, cum poate fi o vara in Mallorca? Tot asa de romantica? Nu putem sti.
Ma trezesc. Ies pe balconul a carui privire da chiar spre golful de unde se auzeau acordurile chitarei lui Gery Moore. Imi aprind un trabuc, adus chiar din Cuba, dupa ultima vizita, dupa care imi torn putin cognac frantuzesc intr-un pahar. Primele raze ale diminetii incep sa apara. Mi-e dor de o baie in golf. Imi trag pe mine un halat de baie, dupa care ma strecor prin receptia goala, la acea ora, spre treptele care coboara in apele golfului. La inceput fiori de gheata, apoi placere! Inot cativa metri de la mal, dupa care ma intorc in sunetul inagalabilei chitare ale lui Eric Clapton.
As vrea, ca in aceste ceasuri ale diminetii sa am inspiratia de a compune o scrisoare catre bogatasii lumii, acesti bogatasi care ne strica somnul, celor de rand. Se pare ca am lasat inspiratia undeva in apele golfului Santa Ponsa, asa ca aleg un dus fierbinte, cu gandul la cafeaua fierbinte de la micul dejun.
A doua zi debuteaza cu o vizita la bijuteria arhitecturii gotice, a carei vedere da chiar la mare. Catedrala construita de catre celebrul arhitect Antonio Gaudi, in secolul al XX-lea. Impresionant edifiiu, la fel ca orice constructie gandita de Gaudi.
Usa Mirador spectaculos de impresionanta, dar si povestea unei familii de romani, ce au ocupat , in sensul strict al cuvantului, perimetrul catedralei. Ea, o "vaduva neagra". El, "Charile Chaplin", iar cei doi copii, orfani, fara un picior sau o mana cersesc de zor. Fac apel la sharm si intru in vorba cu " vaduva neagra", fireste in romana. Pana la urma recunoaste ca sunt plecati din Romania de zece ani, locuiesc intr-o casa in Palma, inchiriata, pe care o platesc din banii fraierilor care le dau bani, si ca nu s-ar mai intoarce in Romania , in vecii vecilor. Meseria de cersetaor este una foarte rentabila. In timpul dialogului mi-i arata pe toti membrii familei ce ocupa locurile strategice din jurul catedralei. Cat costa , am intrebat-o? Cat costa ,ce , imi raspunde cu o intebare. Intrebare de profesionista, imi zic in gand. Locul? Continui. Nu pot sa-ti spun boierule, dupa care discutia noastra se termina aici. Inteleg ca , pe lumea asta nu este perfecta si ca totul costa. Chiar si un amarat loc de cersit. Nu-l poate ocupa nimeni, fara acordul “ celui de sus”. Ciudata lume!
Parca, cele noua clopote situate in turnul Catedralei Palma de Mallorca, palesc in fata impresionantei povesti ale conationalilor nostri .
Strazile pavate din jurul Catedralei, unde au acces doar mijloacele trase de cai, raman in urma noastra cu amintirea celei mai frumoase imagini ale lui "chaplin".
Oare astia fac parte dintre romanii care influenteaza prezenta la vot ?!
Este tarziu , iar eu sunt rautacios. Ma gandesc la ceva frumos. Ziua urmatoare, urma sa mi-o dedic satului Valdemossa. De ce Valdemossa?
Pentru ca de povestille acestui sat sunt legate toate povestile de dragoste si romantismul din Mallorca.
Valldemossa este polul romantismului majorcan.